Choď na obsah Choď na menu
 


 

sm5-staromestska-patka.jpg

 

 

Soňa Párnická, Viera Satinská, Dušan Franců, Matej Vagač a Ondrej Dostál. Päť kandidátov do staromestského zastupiteľstva navrhnutých Občianskou konzervatívnou stranou. Nespája ich členstvo v strane (členmi sú iba dvaja), ale pohľad na správu vecí verejných, snaha o slušnú politiku a skúsenosti z občianskych aktivít. Uchádzajú sa o vašu dôveru so spoločnou víziou otvorenej a transparentnej politiky podľa jasných a dodržiavaných pravidiel, realizovanej v prospech občanov a za ich aktívnej účasti. Kandidujú na kandidátke koalície SIEŤ – SDKÚ-DS – OKS – SZ.

 

 

 

Kandidátov Staromestskej päťky podporuje aj známa ochranárka a Biela vrana Katarína Šimončičová.

 

Dvoch kandidátov Staromestskej päťky, Mateja Vagača Ondreja Dostála môžete voliť aj do mestského zastupiteľstva.

 

 

 

 

Podporu kandidatúre Mateja Vagača v komunálnych voľbách v roku 2010 vyjadrili tieto osobnosti spoločenského a kultúrneho života v Bratislave:

„Ľudia z iniciatívy Bratislava otvorene (Soňa Párnická, Matej Vagač, Oskar Elschek, Ivan Bútora), ktorí kandidujú v týchto voľbách, majú tri vlastnosti: odbornosť, pracovitosť, otvorenosť. Verejnosť ich pozná - majú za sebou stovky a stovky hodín, desiatky konkrétnych krokov, akcií a kampaní, ktorými prispeli k tomu, aby sa v Bratislave lepšie dýchalo. Ak si želáte žiť v meste, kde budú prívetivejšie verejné priestory, väčšia citlivosť ku kultúrnemu dedičstvu, lepšia verejná doprava a férovejšie hospodárenie, v meste otvorenom pre ľudí, dajte im svoj hlas."

Martin Bútora, sociológ

-----------------------------------------------------------------------------------------

Už niekoľko rokov spolupracujem s Matejom Vagačom na záchrane PKO. Poznám jeho aktivity, jeho zanietenosť pre dobrú vec. Podporujem jeho kandidatúru na poslanca a verím, že jeho úspech vo voľbách môže byť aj úspechom pre kultúru v Bratislave.

Peter Lipa, jazzový spevák

-----------------------------------------------------------------------------------------

 Ako starý bratislavčan poznám dobre prácu aj vynikajúce výsledky húževnatého enviromentalistu Mateja Vagača a plne podporujem jeho kandidatúru za poslanca v Starom meste.

Docent, akad. soch.  Vladimír Havrilla.

----------------------------------------------------------------------------------------

Vyjadrujem podporu pre kandidatúru Mateja Vagača za poslanca, lebo poznám jeho zanietenie a angažovanosť pre veci verejné, lebo viem že Bratislava potrebuje nový prístup ku kultúre a kultúrnosti.

Dušan Dušek, spisovateľ

---------------------------------------------------------------------------------------

 Veľmi ma trápi osud Bratislavy. Trápi ma najmä to ako miznú parky a namiesto nich vyrastajú obrovské škaredé presklené krabice. Bojím sa, že sadnúť si na bicykel by sa v našom meste rovnalo samovražde, lebo neexistujú pruhy pre cyklistov. A najviac som zúfalá z toho, že tie stromy, ktoré ešte nevyťali, budú pomaly umierať od enormného zamorenia predimenzovanou dopravou a tiež od stavebného šialenstva. Aktivisti iniciatívy Bratislava otvorene, ktorí kandidujú v nadchádzajúcich komunálnych voľbách, sú mojou poslednou nádejou.

Zuzana Kronerová, herečka

--------------------------------------------------------------------------------------

 Pretože poznám Maťa Vagača už viac ako dve desaťročia a poznám jeho snahy o záchranu kultúrneho dedičstva v Btatislave, plne podporujem jeho kandidatúru za poslanca. Viem, že to môže pomôcť ku skultúrneniu životného prostredia nás všetkých. 

Otis Laubert, výtvarník

-----------------------------------------------------------------------------------

Keďže sa pán Matej Vagač doteraz vždy zastaval záujmov občanov proti záujmom developerov a finančných skupín, podporujem jeho kandidatúru do mestského zastupiteľstva.Verím, že to, čo podporoval ako nezávislý aktivista, bude po zvolení presadzovať  ako poslanec. 

 

Daniel Pastirčák, kazateľ Cirkvi Bratskej

 

-----------------------------------------------------------------------------------

Plne podporujem kandidatúru Ing. Mateja Vagača do zastupiteľských orgánov MČ Staré mesto . Jeho dlhoročná občianska a ochranárska aktivita je zárukou zodpovedného konania v prospech občanov tohto mesta.

 Zuzana Homolová, výtvarný pedagóg, speváčka

-----------------------------------------------------------------------------------------

Mateja Vagača poznáme ako človeka s pozitívnym vzťahom k Bratislave, k jej pamiatkam, ku kultúre a k ľuďom. Cíti spoluzodpovednosť za kvalitu života v meste, v ktorom sa narodil, vyrástol a ktoré má rád. Práve preto mu záleží na jeho životnom prostredí – a to nielen na tom “zelenom”, ale všeobecne na prostredí, v ktorom so svojou rodinou ako súčasť komunity žije.

Jeho aktivity reálne dokazujú, že vie uskutočniť vízie pre lepší život ľudí v Bratislave a v praxi už veľakrát dokázal naplniť konkrétne ciele. Vždy, keď sa s ním stretneme idúc peši alebo na bicykli, nestrácame optimizmus a nádej, že vďaka takým zanietencom, akým je Matej sa Bratislava predsa len stane mestom s dobrou adresou.

Daniela Danihelová, programová koordinátorka Komunitnej nadácie Bratislava

-----------------------------------------------------------------------------------------

Matej Vagač je človek, ktorý žije a dýcha Bratislavou. Jej históriou, kultúrou, prírodou, duchom miesta i mesta.  Matej je dobrá voľba pre tých z nás, ktorí vidia v Bratislave viac, než len príležitosť rýchleho úžitku. Jeho vízia mesta je víziou človeka, ktorý ctí  hodnotu starého stromu, cíti hodnotu výhľadu dostupného pre všetkých a zasadzuje sa za verejné priestory v mierke primeranej človeku. Aj preto je Matej Vagač dobrá voľba pre Bratislavčanov a aj preto ho budem voliť.

Boris Strečanský, riaditeľ neziskovej organizácie

-----------------------------------------------------------------------------------------

Prečo Matej Vagač môže byť dobrým poslancom?

            Od maturity pracoval v ochranárskom hnutí, v známej ZO č.6 kde sa naše kroky stretávali. Altruizmus a čestnosť sprevádzajú ochranárov SZOPK dodnes, a povedzme si, že práve tento druh vlastností poslancov na rôznych úrovniach sprevádza málokedy. Aktivity za kvalitu života v Starom meste, záchrana neopakovateľných architektonických celkov, sú tou šťavou, ktorú potrebujú obyvatelia Starého mesta v zastupiteľstve. Maťo Vagač je aj kolegom výtvarníkom, do konca 90-tych rokov som tvoril v ateliéri na Námestí 1. mája, čím sa cítim so životom i pamiatkami Bratislavy zviazaný a u verím, že každému slušnému Bratislavčanovi na tom istom záleží. Preto viem, že Maťo Vagač môže byť kvalitným a užitočným poslancom, čo rád prízvukujem všetkým svojim známym i mne neznámym staromešťanom.

Fero Guldan, výtvarník

---------------------------------------------------------------------------------------

Maťa Vagača poznám už najmenej desať rokov. Vlastne odvtedy, ako rozbehol petíciu za obnovu Podhradia a neúnavne organizoval ďalšie a ďalšie aktivity za jeho znovuvzkriesenie. Tento malý kúsok historickej Bratislavy by sa mohol stať jej najväčšou pýchou... keby o Bratislave rozhodovali takí ľudia ako Maťo: energickí, pracovití a nezištní, ktorí si vedia udržať zdravý nadhľad i optimizmus a nenechajú sa manipulovať. Ľudia zapálení pre vec verejnú, s jasnými princípmi, o ktorých nielen hovoria, ale podľa nich aj konajú. Ktorí majú v sebe hlboko ukrytý neomylný kompas: lásku k prírode, k hodnotám vytvoreným ľuďmi i lásku k ľuďom. To všetko sa Maťovi spája v jednom – v láske k Bratislave. On o tom samozrejme nehovorí, o to viac sa ale činí. Dlhý čas je vytrvalým ťahúňom aktivít na záchranu historického Podhradia, v ostatných rokoch v spolupráci s iniciatívou BRATISLAVA OTVORENE. Pokiaľ mu sily stačia, zapája sa a podporuje mnohé občianske aktivity proti likvidácii pamiatok a zelene v meste (PKO, dunajské nábrežie, parčík Belopotockého, Kollárovo námestie, Starý most, trhovisko Žilinská...), za zachovanie verejných priestorov a za kultúrne prostredie v Bratislave. Aktívne sa zúčastňuje verejných diskusií na najrôznejšie témy, ktoré trápia občanov najmä v Starom Meste. A vždy na nich vystupuje priamo, otvorene, slušne, so znalosťou veci a konštruktívne. Jednoducho, Maťo Vagač myslí, cíti a najmä aktivizuje sa v prospech Bratislavy tak, ako by sa mal každý občan hodný toho mena. Pre mňa bude vždy príkladom pravého vlastenca či zdravého lokálpatriota v tom najlepšom slova zmysle (aj keď dnes sa tieto slová už „nenosia“). Preto si želám, verím a pevne držím palce, aby si dostatočné množstvo ľudí v Bratislave uvedomilo, že potrebujeme práve takýchto poslancov. A som presvedčená, že keby sa tým poslancom Maťo stal, určite by nikoho zo svojich voličov a voličiek nesklamal. Maťo, nech to vyjde!

 

Ľubica Trubíniová, ochranárka

-----------------------------------------------------------------------------------------

 Kandidáti, ktorí sa uchádzajú o hlasy voličov, ich oslovujú rozličnými heslami. Trpíme obrovskou infláciou slova a preto často berieme tieto heslá jedným uchom dnu, druhým von. Mateja Vagača poznám už niekoľko rokov. Spoznal som ho ako človeka, ktorý  sa so znalosťou veci angažoval za konkrétne hodnoty prostredia, v ktorom žijeme (napr. v zápase o PKO), že vie tieto problémy definovať. Bežní kandidáti si často neuvedomujú, že občan nežije vo vzduchu, ale v konkrétnom prostredí a že k jeho existencii nevyhnutne patrí aj to, ako sa utvárajú napr. verejné priestory sídla, či sa v nich uplatňuje egoistický záujem zisku a prepychu alebo rešpekt ku krajine, miestu, ohľaduplnosť k obyvateľovi, či ide iba o komunikáciu áut, ktoré sa vyjadrujú anonymným trúbením alebo o komunikáciu živých ľudí, ktorí sa vyjadrujú slovom v záujme spoločného dobra a slobody. O toto nám ide. V dnešných časoch je to náročná požiadavka  a verím, že Matej  Vagač nás v tomto nesklame.

Ing. arch. Igor Thurzo

-------------------------------------------------------------------------------------------

Maťo Vagač je človek, ktorý o sebe  nemusí  veľa písať, aby som vedel, že to so mnou  myslí dobre.

 Sú ľudia, ktorí najviac životnej energie venujú svojmu  pí ár. Čo je dnes veľmi populárne. Zviditeľňovať sa. Aby o nás vedeli, čítal, počuli. Potom to vyzerá tak že sa za spravodajcami zmietajú rôzny ľudia, v rôznych zbytočných a často smiešnych pózach a vykrikujú: „Ja Vám chcem dobre“. V tom lepšom prípade Vám to „dobre“ nakoniec neurobia, v tom horšom, Vám dobre spravia, aj keby ste o to ani moc nestáli. A pritom nejde iba o to, že aj cesta do pekla je dláždená dobrými úmyslami.

Na druhej strane sú ľudia, ktorí svoju životnú energiu venujú podstatným, aj keď možno malým, a preto pre iných ľudí, ako keby nezaujímavým veciam okolo seba. Radí sa obklopujú peknými vecami a radi pre to, aby tie veci okolo nich boli pekné aj niečo urobia Je na nich dobré že nikomu nič nesľubujú skrátka robia pre seba a my sa môžeme pridať.

Osobne mám radšej tých druhých ľudí, nie že by ma nebavilo pozerať sa na pekné tváre (dokonca ma niekedy zaujme aj to ako vyzerajú keď sa nik nedíva). Nie že by mi nebolo príjemné uveriť pekným sľubom, ale predsa len som vždy viac a lepšie dostal od tých, ktorí veľa nesľubovali.

Takýto ľudia majú zväčša pekný vzťah k partnerom a potomkom, majú uprataný byt, dvor s upokojujúcou vyváženou záhradkou, vyčistený chodník, dobrý výhľad na architektúru domov a dvorov okolo, Chcú bývať v peknej štvrti, v peknom meste s príjemnými a pohodlnými funkcionalitami.

 Takýmto ľuďom by som zveril starostlivosť aj o moje okolie. Lebo keď sa moje okolie stane ich okolím budú ho chcieť mať pekné. Vedia že mať pekné pre seba je dôležitejšie ako mať  pekné pre všetkých, a preto pred realizáciou pekného sa budú pýtať na môj názor, nebudú sa schovávať za všeobecnú anonymnú masu, ktorú presvedčili iba sľuby.

 Maťo Vagač

patrí medzi ten druhý typ ľudí. Poznám ho ako staršieho spolužiaka, s ktorým bolo vždy príjemne a veselo, poznám jeho manželku a deti a viem, že majú výborný vzťah. Viem že Maťo sa venuje výtvarnému umeniu. Nerozumiem maľbe, ale tie farby sú príjemné. Keď býval na Medenej ulici, staral sa o záhradku (veru chodili sa na pozerať záhradkoví, permakultúrni  fajnšmekri) , dvor a čistil chodník. Bol prvým občanom Bratislavy, ktorému verejne vadí zánik bratislavského Pohradia, bol jedným z prvých, ktorému vadí deštrukcia génia loci v Parku kultúry a oddychu. To viem o ňom ja, a určite je veľa ďalších ľudí, ktorí o ňom vedia iné ešte lepšie veci.

Za seba však určite odporúčam všetkým „staromešťanom“ a „ružinovčanom“ zverte Maťovi do opatery svoju mestskú časť zverte Maťovi do opatery mesto, Bratislavu.

Marcel Zajac, občiansky aktivista, správca nadácie

Rád som členom skupiny aktivistov Bratislava Otvorene

 

www.bao.sk    www.sm5.sk 

 

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

transparentny poslanec

(Transparentny poslanec, 23. 7. 2014 12:09)

Zdravim,

toto by Vas mohlo zaujimat. Obzvlast ked sa blížia voľby.
http://transparentnyposlanec.sk/

Lukas